Iberico pålæg

Forstå din gris

To betydningsfulde faktorer

Avlen/racerenhed

Grisens ophav har stor betydning. For at en gris kan sælges med Ibérico mærke skal den være minimum 50 % iberisk. 

Se under “Avl” for de forskellige racebetegnelser. De hvide og grønne pakker er 50 % racer. Den røde er 75 % race.

Foder og fødesøgning

Traditionelt er agern hovedretten for iberiske grise. Det er meget bekosteligt at lade grisen vokse på agern alene. Af den årsag spiller tilskudsfoder ind. Der skelnes mellem tre foderformer kombineret med grisenes egen fødesøgning:

Bellota – fritgående og udelukkende slutfedning på agern, intet tilskudsfoder. Vores chorizo i den røde pakke er denne kvalitet.

Cebo de Campo – fritgående, slutfedning på agern og tilskudsfoder. Vores lomo og skinke i grønne pakker er denne kvalitet.

Cebo Ibérico – opfodret på stald med konventionelt svinefoder, men med markant længere liv og højere vægt (fedtsætning og smag) end danske slagtegrise. Se mere herom nedenfor. Vores hvide pakker er denne kvalitet.

Klassificeringen er gældende for alle kvaliteter af Ibérico grise. Det der ofte omtales som “sortfodsgris” – Pata Negra i Danmark er det sjældent. Som du kan se kræver betegnelsen Pata Negra, at det en 100 % raceren gris, der udelukkende har fødesøgt selv i de naturligt forekomne agern på græsningsområdet. 

Forskellen på en Ibérico gris og en dansk gris

Ultrakort ridset op, så lever en dansk slagtegris på betonspaltegulv, har 0,65 m2 at bevæge sig på, kommer aldrig ud og slagtes i 6 måneders alderen ved en levende vægt på omkring 100 kg.

En dansk økologisk slagtegris har krav på at kun 50 % af staldarealet på 1,3 m2 er dækket med spalter, har 1 m2 udeareal og slagtes i 6½ måneders alderen ved en levende vægt på omkring 100 kg.

Iberico grisene lever minimum 65 % længere, har selv på stald markant mere plads og er de fodret Cebo de Campo eller Bellota, så er de ude i minimum 2 måneder og lever minimum dobbelt så lang tid – i øvrigt på et areal, der er omkring 20.000 gange større (nej, det er ikke en skrivefejl). Både fødeemner, levetid og forarbejdning har afgørende betydning for, at vores pålægsprodukter smager fuldstændigt forrygende og på ingen måde kan sammenlignes med det pålæg du ellers kender fra slagteren eller supermarkedet.

Lige meget, hvordan vi end vender og drejer det, så er der en høj grad af dyrevelfærd forbundet med at købe iberico gris.

Serrano skinke i forhold til Ibérico

Kort fortalt betyder Serrano “fra bjergene”. Det henviser i høj grad til den lufttørring, der sker af skinken. At sammenligne en Serrano skinke med en Iberico skinke, svarer firkantet sagt til at sammenligne en vintage champagne med en billig prosecco fra supermarkedet. Det betyder ikke, at Serranoskinke smager dårligt, men blot at det er to meget forskellige produkter. 

Lidt eksempler: Anden race (almindelig hvid europæisk gris), kort levetid, er ikke udegående, tørretid fra 6-18 måneder (Ibérico minimum 24 måneder), ingen formel certificering (alle Ibérico er certificerede).

Scroll til toppen

Vores telefonleverandør har desværre problemer.

Det gælder hele Sjælland og Fyn.

Vi undskylder for bøvlet og krydser fingre for en hurtig løsning.

Du kan stadig sende en mail til os.